لاکپشتهای پوزه عقابی که در فهرست گونههای در معرض انقراض قرار دارند، با ورود به سواحل خلیج فارس برای تخمگذاری دچار مشکل شده و اکثر تخمها و بچههای تازه متولدشده آنها با ورود گردشگران به ساحل در زیر پای آنها از بین میروند و هیچ وقت رنگ دریا را نمیبینند.
به گزارش خبرنگار محیط زیست مهندسی صنایع، لاک پشتهای پوزه عقابی در فهرست سرخ اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی (IUCN) و جز گونههای خیلی زیاد در معرض خطر انقراض (Critically Endangeref) ثبت شده اند.عوامل انسانی تأثیرگذارترین دلیل نابودی لاکپشتهای پوزه عقابی بوده و فعالیتهایی نظیر تجارت لاکپشت به دلیل استفاده از لاک خوش طرح و رنگ آن در صنایع زینتی، استفاده از تخم و گوشت آن به دلیل ارزش غذایی و کاربردهای پزشکی، از بین بردن زیستگاه طبیعی آنها به وسیله حفاری نفت و عواملی دیگر، از جمله دلایلی هستند که این لاکپشتها را در معرض انقراض قرار میدهد.به طور کلی، ۷ گونه لاکپشت دریایی در جهان وجود دارد که ۵ گونه آن در آبهای خلیج فارس یا به صورت فصلی یا به صورت دائمی حضور دارند و از این میان، دوگونه بسیار کمیاب لاکپشتهای دریایی، یعنی لاکپشت سبز و پوزه عقابی برای تخمریزی به جزایر جنوبی ایران روی میآورند. سواحل جنوبی جزیره قشم با نام «شیب دراز»، از جمله سواحل بکر با شیب ملایم و دانهبندی منحصر به فرد ماسههای ساحلی است که سالانه میزبان صدها لاک پشت عقابی است که برای تخمگذاری به این منطقه می آیند، اما متأسفانه این ساحل در چند سال اخیر دچار مشکلات متعددی شده است. در حالی که سازمان حفاظت محیطزیست اعتقاد دارد باید این ساحل بسته شود، اما جامعه محلی و گردشگران با ورود به این ساحل برای برداشتن ماسه و تفریح یا برای دیدن تخمگذاری لاکپشتها وارد این ساحل میشوند و هیچ کنترلی بر روی اعمال گردشگران در این ساحل نمیشود. در فصول تخمگذاری و تولد که در ایام تعطیلات نوروز است هزاران گردشگر وارد این منطقه میشوند و در لابه لای ماسهها به دنبال تخم لاک پشت میگردند. این گشت و گذار و جستجو در محل باعث میشود لانه این لاک پشتها نابود شود و تخمها زیر پا از بین برود یا گردشگران تخمهای این لاک پشتها را از محل خود برداشته و برای یادگاری ببرند.
مشکل دیگری که این لاک پشتها را تهدید میکند مسئله سگهای ولگرد است، سگهایی که با ورود به ساحل یا تخم این لاک پشتها را بر میدارند و یا لاک پشتهای به دنیا آمده را گرفته و با شکستن لاک آنها باعث نابودی این گونه ارزشمند می شوند. لاک پشتهای پوزه عقابی وفادار به سرزمین مادری امیر مسلمی فعال محیطزیست در گفتگو با خبرنگار محیط زیست مهندسی صنایع گفت: سواحل خلیج فارس و بخشهایی از دریای عمان به دلیل ویژگیهای خاص اقلیمی، وجود سواحل مرجانی، ماسهای، سنگی زیستگاه هزاران پرنده و خزنده و آبزی و پستانداران خاص هست. این سواحل و این سرزمین در کنار زیستمندان همیشگیاش همواره میزبان گونههای مهاجر زیادی از پرندگان و آبزیان و خزندگان بوده است. وی درباره لاک پشت پوزه عقابی گفت: در این بین یکی از خاصترین گونههای خزندگان دنیا یعنی لاک پشتهای پوزه عقابی هم وجود دارند که فقط چند بار در سال میهمان ما در طول ۱۸۰۰ متر از سواحل جزیره ی قشم هستند.لاک پشتهایی که از مکزیک و استرالیا هزاران کیلومتر راه رو با صبوری تمام در اقیانوس ها شنا میکنند تا به سرزمینی برسند که روزگاری در همانجا متولد شدهاند. به شخصه چهار سال متوالی شاهد حضور لاک پشت مادهای هستم که یه دست (دست راست) نداشته و فرزندان متولد شده همین لاک پشت نیز فاقد دست راست متولد شده اند که این سندی است برای علاقه مندی لاک پشتهای پوزه عقابی به وطن خود.
بچههای لاک پشت یک دست مسلمی درباره میزان عمر و نحوه زندگی این لاک پشتها گفت: لاکپشتهای پوزه عقابی حدود ۶۰ سال عمر میکنند و در ۲۵ سالگی بالغ شده و قادر به تخمگذاری هستند. آنها تقریباً در تمام عمر تنها هستند و در آبهای آزاد شنا میکنند، از روی غریزه، برای تخمگذاری به زادگاه خودشون برمیگردند و ایمان دارند که اگر خودشون حداقل در ۲۵ سال پیش توانستد در این سرزمین آسوده متولد بشوند، پس بچههای آینده آنها هم در این منطقه شانس زندگی دارند. لاک پشتهای پوزه عقابی فرزندان جزیره قشم و ساحل شیب دراز هستند. وی ادامه داد: آنها به این نوار باریک ساحلی میآیند و در طی فعالیتی حدود دو ساعته و با کمترین جلب توجه تخم ریزی میکنند. و برای مراقبت بیشتر از تخمها، رد پای خزیدن خودشان را از ساحل با حرکت باله پاک میکنند و در نهایت به امید میهمان نوازی ما، دل به دریا میزنند.